Ontginningskaart Kromme Rijngebied

Gepubliceerd op 1 november in Uit de Regio. 

Op 9 september 2022 werd het eerste exemplaar van het boek ‘De dam bij Wijk en het Kromme Rijngebied in de middeleeuwen’ aan dijkgraaf Jeroen Haan overhandigd. Het boek gaat in op de situatie vanaf het jaar 1000 en de gevolgen van de dam bij Wijk bij Duurstede op het Kromme Rijngebied.  

Dit boek bevat een uitklapkaart waarop de gevolgen van de ontginning in de Kromme Rijnstreek te zien zijn. Ontginnen wil zeggen ‘land in cultuur brengen’, ofwel de grond geschikt maken voor landbouw.  Deze kaart is in beknopte vorm ook digitaal te raadplegen, waardoor een overzicht van diverse bouwwerken (bestaand of verdwenen) binnen deze streek te bekijken is. Daarnaast maakt de kaart zichtbaar waar onder andere de waterlopen zich bevinden: beken, rivieren, kanalen of sloten.  

De kaart is samengesteld door sociaal geograaf Ad van Bemmel en cartograaf Eddy Poppe, waarbij gebruik is gemaakt van het boek ‘Het Kromme Rijngebied in de Middeleeuwen’ (1983) door C. Dekker. Het recent uitgegeven boek is te koop via de boekhandel en rechtstreeks te bestellen via de website van Uitgeverij Verloren of stuur hiervoor een e-mail naar bestel@verloren.nl. 

De digitale kaart wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Houten. U kunt hieronder direct naar de kaart kijken, of hier klikken om naar een uitvergroting te gaan.

Fragment van de digitale ontginningskaart kromme rijngebied