Expositie: op de Vlucht

Gepubliceerd op 9 mei in Nieuws

18 april t/m 30 december 2025; Stadsmuseum Rhenen

In de Tweede Wereldoorlog lag Rhenen vol in de vuurlinie. Tot twee keer toe moesten alle bewoners met spoed worden geëvacueerd. En dat was niet de eerste keer in de geschiedenis. In de tentoonstelling Op de Vlucht draait alles om vluchtelingen. De focus ligt op verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Maar we vertellen ook over vluchtelingen in andere tijden…

Wegwezen!

Door de eeuwen heen moesten de bewoners van Rhenen regelmatig vluchten voor hun leven. Zoals op 10 mei 1940. Terwijl de Duitsers overvlogen, werd de hele bevolking van Rhenen geëvacueerd. Duizenden mannen, vrouwen en kinderen vertrokken op kolenschuiten naar Krimpen aan de Lek wegens de bloedige Slag om de Grebbeberg. Een evacuatieboekje van een inwoner van Rhenen is een van de getuigenissen.  We vertellen over het lot van soldaat Meijer, die het slagveld op de Grebbeberg ontvluchtte. En over de wonderlijke evacuatie van Ouwehands Dierenpark. Met een Ark van Noach-achtige dierenparade door de bossen naar Doorn. Nijlpaard Heini kan helaas niet mee. De schedel van Heini is later wonderbaarlijk gaaf opgegraven en te zien in de expositie. Het Universiteitsmuseum Utrecht heeft ter gelegenheid van deze expositie, de schedel van Heini geschonken aan het museum door het indrukwekkende verhaal wat erachter schuil gaat.

 

Welkom

Maar even zo vaak was Rhenen een plek om juist naar toe te vluchten. Een veilige haven. Bijvoorbeeld voor Joodse onderduikers, zoals Charles Nijveen die een gedicht schrijft voor zijn zoon die 30 jaar wordt en die hij al jaren niet heeft gezien.. Voor het 17e-eeuwse koningspaar Frederik van de Palts en Elizabeth Stuart, verbannen uit de Bohemen. Voor 122 Belgische oorlogsvluchtelingen, die in 1914 onderdak vonden bij de burgers van Rhenen. De slachtoffers van de watersnoodramp in ’53 en de bewoners van de Betuwe die in 1995 moesten vluchten voor het dreigende water. En ook nu nog vinden (oorlogs)vluchtelingen uit alle windstreken een veilig thuis in Rhenen. Geïllustreerd door interviews.

Bedankboekje Cornelis Ouwehand juli 1945 - Collectie HVOR
Rijnbrug Rhenen 31 januari 1995 - Collectie Cord Otting

Unieke verhalen

In de tentoonstelling Op de Vlucht vertellen we het menselijke verhaal. Met bijzondere getuigenissen, films, foto’s, schilderijen en voorwerpen die nog nooit eerder getoond zijn.

Bruikleengevers: NIOD – Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen eo (HVOR), Regionaal Archief Zuid Utrecht (RAZU), Joods Cultureel Kwartier en particulieren.

De expositie is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Regionaal Archief Zuid Utrecht (RAZU), Stichting Slag om de Grebbeberg, VSB (Sociale Verzekeringsbank) en het Vfonds (Stichting Vreedefonds).

De expositie is onderdeel van de activiteiten rond het herdenken van 80 jaar bevrijding in Rhenen en 85 jaar Slag om de Grebbeberg gecoördineerd door de Stichting Slag om de Grebbeberg.

Activiteiten rondom Expositie op de Vlucht

Rondom de Expositie op de Vlucht organiseert het Stadsmuseum verschillende activiteiten. Bijvoorbeeld op 14 mei een filmvoorstelling over het lot van sergeant Meyer samengesteld door Piet Hovestad, diverse lezingen , een vaararrangement met het koninklijk jacht Piet Hein op 20, 21 en 22 juni en op 26 en 27 september een Theaterwandeling in door Toneelvereniging De Hucht.

Voor  meer informatie kunt u bellen: 0317 612077 of kijk op  Activiteiten – Stadsmuseum Rhenen