Open Monumentendag 2018

Gepubliceerd op 28 augustus 2018 in Nieuws.

Zaterdagmiddag 8 september, Open Monumentendag, vertelt de bekende Utrechtse hoogleraar Frits van Oostrom over het spannende leven van ridder Jan van Brederode en de mislukte ontvoering van zijn vrouw uit een Wijks klooster meer dan 600 jaar geleden.

Daarna is het de beurt aan architectuurhistoricus Fred Gaasbeek. Hij maakt in woord en beeld een tocht langs de gebouwen die de katholieke inwoners van Wijk bij Duurstede in zes eeuwen neerzetten en soms ook weer sloopten: een gasthuis, een klooster en enkele kerken.

Oude foto van het Zustergesticht in Wijk bij Duurstede

De twee lezingen zijn gratis toegankelijk en duren elk drie kwartier. Tussendoor is een pauze van een half uur waarin een toneelstukje wordt opgevoerd en de gesigneerde biografie van Jan van Brederode kan worden gekocht. De lezingen beginnen om 14.00 uur en vinden plaats in de R.K. Kerk St. Johannes de Doper, Klooster Leuterstraat 35 in Wijk bij Duurstede.
Vanwege de Open Monumentendag zijn op zaterdag 8 september vanaf 11.00 tot 17.00 uur zowel de spectaculaire middeleeuwse kloosterkelder als de R.K. kerk in de Klooster Leuterstaat 31-33 en 35 open gesteld. Alleen tijdens de lezingen ’s middags kunt u niet rondlopen in de kerk.

Er zijn gidsen aanwezig en tentoonstellingen over de bouwgeschiedenis en kunstvoorwerpen.