‘Tussen Kaart & Kitsch’ in Stadsmuseum Rhenen

Gepubliceerd op 29 november 2018 in Nieuws.

Zaterdag 8 december 2019, 12.00 -15.00 uur

Heeft u een kaart aan de wand hangen, en wilt u daar meer over weten? Kom dan op zaterdag 8 december 2019 naar ‘Tussen Kaart & Kitsch’ in het Stadsmuseum Rhenen. Henk Deys, deskundige op het gebied van historische kaarten, is dan aanwezig. 
Wie een kaart aan hem voorlegt kan hem vragen stellen. Voor veel mensen gaat er dan een wereld open!
Het evenement vindt plaats van 12.00 – 15.00 uur. Reserveren wordt dringend aangeraden.
Museumpubliek kan meeluisteren, als Henk Deys een kaart bespreekt.

Henk Deys bij de opening van de Deys tentoonstelling

De Rhenense kaartenliefhebber en verzamelaar Henk Deys wil mensen graag de ogen openen voor de schoonheid van kaarten en de zeggingskracht ervan. ‘Er zit een wereld aan verhalen achter een kaart. Of het nu een wandelkaart is, een schoolkaart of een militaire kaart. Ik wil mensen helpen kijken. Samen ontdekken we van alles. De school of straat van vroeger, bijvoorbeeld, of een geheimzinnig verdedigingswerk.’ De kaart die wordt meegenomen naar het Stadsmuseum hoeft niet over Rhenen te gaan. Mag modern zijn of oud, kreukels en scheuren hebben, stempels en aantekeningen. Daar zit wellicht een mooi verhaal aan vast. Taxaties doet Henk Deys op 8 december niet.

Tussen ‘Kitsch & Kaart’ hoort bij de tentoonstelling ‘Rhenen op de Kaart – De kaartencollectie Henk Deys’, die men nog tot half januari kan bezoeken. Deze toont 50 bijzondere kaarten uit Deys’ collectie. De expo toont historische rivier- en waterstaatkaarten, militaire kaarten, kaarten van Rhenen als stad aan de rivier, maar ook provinciekaarten. Het Stadsmuseum Rhenen organiseert de expositie in samenwerking met het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht in Wijk bij Duurstede, waaraan Henk Deys zijn collectie kaarten heeft overgedragen.

Henk Deys (86) is erevoorzitter van de ‘Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen en omstreken. Hij was o.a. jarenlang redactielid van hét periodiek voor kaartenliefhebbers en -kenners ‘Caert-Thresoor’ en lid van de werkgroep ‘Kadastrale Atlas provincie Utrecht’. Deys’ werk is zeer belangrijk voor de beschrijving van de geschiedenis van Rhenen, de regio en de provincie Utrecht.

Aanmelden

Aanmelden via vvv@stadsmuseumrhenen.nl, telefonisch (T 0317- 612077), of door bij het Stadsmuseum langs te komen. Er wordt gewerkt met tijdsblokken van steeds 10 minuten. Wie zijn kaart laat bekijken door Henk Deys betaalt € 10,- toegang, inclusief een kop koffie of thee. Andere bezoekers betalen € 4,- (inclusief een kop koffie of thee). Gereserveerde kaarten dienen 30 minuten tevoren te zijn opgehaald bij het Stadsmuseum Rhenen. Reserveringen worden behandeld in volgorde van binnenkomst.
Stadsmuseum Rhenen is open van dinsdag t/m zaterdag van 10-16 uur. Adres: Markt 20, 3911 LJ Rhenen.  De ingang zit op de Kerkstraat.