Uit de regio: Stichting Behoud Oorlogsherinneringen

Gepubliceerd op 1 mei 2023 in Uit de Regio.

Herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog – er leven er tal van onder de bevolking. Alle verhalen zijn het meer dan waard en waardevol om bewaard te blijven voor ons nageslacht.

Stichting Behoud Oorlogsherinneringen zet zich in de herinneringen te bewaren en te publiceren zodat deze niet in de vergetelheid raken en we deze door kunnen geven aan de volgende generatie. Ook het bewaren van voorwerpen behoort tot onze doelstellingen. Hoe klein ook, voorwerpen uit de oorlog zijn waardevol en mogen niet in de prullenbak belanden, ook zij bieden tal van herinneringen!

De stichting welke is opgericht in 2016 bestaat uit enthousiaste vrijwilligers die interviews afnemen om zo de herinnering te delen met een breed publiek. Deze herinneringen zijn na te lezen op de facebook pagina en de website (www.oorlogsherinneringen.nl) Heeft u zelf een herinnering? Heeft u voorwerpen uit  de oorlog waar u niks mee doet, laat het ons weten dan komen we graag in contact!

Stichting behoud Oorlogsherinneringen
Stichting behoud Oorlogsherinneringen
Stichting behoud Oorlogsherinneringen
Stichting behoud Oorlogsherinneringen
Interviews van ooggetuigen

De Stichting behoud Oorlogsherinneringen spreken met ooggetuigen over gebeurtenissen ten tijd van de oorlog. Ze spraken met Arie van Heiningen die in 1945 getuige was van het bombardement op de Viaanse brug.

‘Ik kan mij nog herinneren dat op 18 januari een groot geallieerd vliegtuig overkwam die werd aangevallen door duitse jacht vliegtuigen. Dit vliegtuig heeft uiteindelijk, ik denk uit voorzorg zijn 2 bommen laten vallen. 1 bom belande aan de zijkant van de barberakerk in Vreeswijk en de andere in de omgeving van de ”Wiers”. Door de drukgolf die vrij kwam is de kerk zwaar beschadigd en het scheelde niet veel of deze was ingestort.’

Klik hier om het volledige interview te lezen