Uit de regio: Museum Dijkmagazijn de Heul in Schalkwijk

Gepubliceerd op 20 maart 2023 in Uit de Regio.

Museum Dijkmagazijn De Heul in Schalkwijk

Over Schalkwijk en Tull en ‘t Waal is veel te vertellen. En ook veel om te laten zien. Dat kan ook niet anders als er al meer dan 2.000 jaar mensen wonen in het gebied en je als dorpen al zo’n 900 jaar bestaat. Vertellen en laten zien, dat doet de Stichting Archeologie en Historie Schalkwijk en Tull en ’t Waal. Met tentoonstellingen in museum Dijkmagazijn De Heul, een blad voor donateurs, een eigen website, informatie en bekendmakingen.

Het museum is iedere laatste zondag van de maand geopend (behalve in december) van 11.00 tot 16.00 uur en is gevestigd in het voormalige dijkmagazijn aan de  Provincialeweg 70, Schalkwijk. De toegang is gratis.

Museum Dijkmagazijn de Heul, fotograaf Christ Essens
Museum Dijkmagazijn de Heul, fotograaf Christ Essens
Boerendag en boeren van vroeger Tentoonstelling
Boerendag en boeren van vroeger Tentoonstelling
Wisseltentoonstellingen

Je verwacht het misschien niet maar het museum heeft zaken in huis van 500 tot 2.000 jaar oud. De kleinere vondsten zijn opgeborgen in houten laatjes, bijvoorbeeld Romeinse kisthandgrepen van brons. De hangreep bestaat uit twee vissen met de neus naar elkaar toe. Verder liggen er nog veel meer verrassingen in de laatjes, onder andere gevonden in de gracht van kasteel Schalkwijk. Kom eens kijken wat er allemaal verder in de laatjes ligt. Verder zijn er natuurlijk ook nog de wisselende tentoonstellingen.

Komende maanden is de tentoonstelling “Boerendag en oud boerenvakmanschap“ te bekijken.

De Boerendag werd van 1977 tot en met 1986 georganiseerd door de Schalkwijkse KPJ en de Houtense jongerenvereniging Liflaf en trok duizenden bezoekers. Kern van de boerendag was een trekker behendigheidswedstrijd om vast te kunnen stellen wie dat jaar de beste boer en boerin was. In het ploegenklassement kwam de, speelse, rivaliteit tussen Schalkwijk en Houten naar voren. De winnende ploeg mocht de wisselbeker mee naar huis nemen. Schalkwijk won 5 ½ keer, Houten 4 ½ keer. Hoe dat kan ziet u in de tentoonstelling.

Op de boerendag was ook van alles te zien over het boerenleven van vroeger. Grote werktuigen, oude trekkers en levende dieren passen niet in het museum. Wel zijn er oude boerengereedschappen te zien,  (bijna) alle programmaboekjes, posters, krantenknipsels en enkele logboeken met verslagen en foto’s. En natuurlijk de films die van de boerendagen zijn gemaakt. Die zijn ook weer te koop!