Wijkse tijdlijn nu voor iedereen te zien in de bibliotheek

Gepubliceerd op  22 mei 2025 in Uit de regio.

Wat weet u eigenlijk van de geschiedenis van Wijk bij Duurstede? In het kader van 725 jaar stadsrechten is nu een bijzondere tijdlijn te bewonderen in de Bibliotheek Wijk bij Duurstede. Deze visuele reis langs historische hoogtepunten werd deze week onthuld door wethouder Jeroen Brouwer en bibliotheekdirecteur Renée Tiemstra. “De tijdlijn laat zien hoe rijk en veelzijdig de geschiedenis van de gemeente is. Van oude stadsrechten tot markante momenten uit recentere tijden. Bezoekers van jong tot oud worden uitgenodigd om kennis te maken met hun lokale erfgoed”, zegt wethouder Jeroen Brouwer.

De tijdlijn blijft in ieder geval het hele jubileumjaar hangen in de bibliotheek. Daarnaast is er een thematafel ingericht met speciaal geselecteerde boeken over de geschiedenis van Wijk bij Duurstede. Voor alle leeftijden is er wat te ontdekken, lezen én leren. En er is meer: een mobiele variant van de tijdlijn reist mee met verschillende jubileumactiviteiten door de hele gemeente. Bovendien verschijnt binnenkort een nieuwe editie van het Museum Dorestad Doeboekje, waarin kinderen opdrachten kunnen maken met behulp van de tijdlijn in de bibliotheek. Zo is de geschiedenis van Wijk bij Duurstede op veel plekken te beleven.

Renée Tiemstra, directeur van de bibliotheek: “De bibliotheek is bij uitstek een plek voor verhalen, kennis en ontmoeting. We zijn trots dat we het jubileumjaar op deze manier mogen ondersteunen en inwoners dichter bij hun geschiedenis kunnen brengen.” Wethouder Jeroen Brouwer: “Deze tijdlijn laat zien hoe bijzonder onze gemeente is. We hebben een rijke historie waar we trots op mogen zijn. Mooi dat we dit op een toegankelijke manier met iedereen kunnen delen.”

De tijdlijn maakt deel uit van een jaar vol activiteiten, herdenkingen en festiviteiten rondom 725 jaar stadsrechten. Het volledige programma is te vinden op www.wijk725.nl.

Renée Tiemstra en Jeroen Brouwer onthullen de Wijkse tijdlijn
Renée Tiemstra en Jeroen Brouwer onthullen de Wijkse tijdlijn