Workshop veldnamen

Gepubliceerd op 2 november 2017 in Nieuws.

Zaterdagmorgen 28 oktober woonden 21 belangstellenden de workshop veldnamen in Wijk bij Duurstede bij. De deelnemers kwamen voor driekwart uit het werkgebied van het RHC Zuidoost Utrecht. Na de kennismaking hield Ad van Bemmel een algemene inleiding en inkadering. Aan de orde kwamen onder meer de aanleiding voor de workshop (het symposium over het Kromme Rijngebied in november 2016, het standaardwerk van Kees Dekker uit 1983 en de herdenkingsactiviteiten in 2022), alsmede de betekenis, verstening, indeling, ouderdomen literatuur over toponiemen in het Kromme Rijngebied. De voordracht eindigde met de vraag wie wil meewerken aan het voltooien van een digitale kaart van historische toponiemen in dit gebied en met een lijst van de uit te voeren klussen.

Na de pauze vertelde Ad van Ooststroom over het grote belang van Geografische Informatiesystemen (GIS) en liet hij zien hoe de digitale kaart van het Kromme Rijngebied met toponiemen op zijn website www.vanooststroom.com er op dit moment uitziet. Hij eindigde zijn presentatie met het tonen van interessant basismateriaal van het Meertensinstituut.

De boeiende en levendige workshop eindigde met verschillende vragen en opmerkingen van de aanwezigen. Acht deelnemers gaven zich al direct op om actief mee te doen aan de klussen. Zij worden uitgenodigd voor een vervolgbijeenkomst op 2 december. Alle deelnemers hebben de beide powerpointpresentaties toegestuurd gekregen.

Als u alsnog belangstelling heeft voor deelname aan de vervolgactiviteiten over veldnamen in het Kromme Rijngebied, kunt u dat laten weten via info@razu.nl