Archieven

Uw zoekacties: Vrijwillige Brandweer Wijk bij Duurstede

016 Vrijwillige Brandweer Wijk bij Duurstede

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De Vrijwillige Brandweer Wijk bij Duurstede werd in 1926 opgericht. De organisatie werd door het gemeentebestuur belast met de brandbestrijding in de gemeente, waarbij de lokale overheid voor de middelen zorgde. Het verschil tussen vrijwillig en beroeps bestond daarin dat de laatste categorie voltijds paraat was, in tegenstelling tot de vrijwilligers die pas op afroep in actie kwamen. Gelet op de hoge eisen die aan de korpsleden werden gesteld, deed de vrijwillige brandweer niet veel voor de permanente korpsen onder. Mede vanwege de kosten die door de gemeentelijke overheid gedragen moesten worden, bestond het overgrote deel van het Nederlandse brandweerwezen uit korpsen vrijwilligers.
Hoewel de organisatie in 1926 werd opgericht, bevat het archief slechts stukken uit de periode 1941-1991. Het is daardoor een onvolledig archief. In het archief van het gemeentebestuur Wijk bij Duurstede (archiefnummer 003) bevinden zich evenwel stukken die ook betrekking hebben op het gemeentelijke brandweerwezen. Daarnaast berusten stukken inzake het personeel bij de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) waar de organisatie sinds 2011, als post Wijk bij Duurstede district Binnensticht-Lekstroom, deel van uit maakt. De omvang van het archief bedraagt 0,5 m1.
Stukken uit dit archief kunnen worden aangevraagd door vermelding van de naam van het archief en het archiefbeheersnummer tussen ronde haken, en wel als volgt: Vrijwillige Brandweer Wijk bij Duurstede, 1941-1991 (016), en daarna het (of de) inventarisnummer(s) van het(de) stuk(ken).
Kenmerken
Datering:
1941-1991
Plaatsnaam:
Wijk bij Duurstede
Omvang:
0,50
Openbaarheid:
Beperkt openbaar
Soort archief:
Archieven van verenigingen, stichtingen en genootschappen
Herkomst:
Overheid_W
Auteur:
D. Ruiter, E. Hinders
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 016 Vrijwillige Brandweer Wijk bij Duurstede 1941-1991
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 016
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS