Archieven

Uw zoekacties: Vereniging Groene Kruis Amerongen, Elst e.o.

077 Vereniging Groene Kruis Amerongen, Elst e.o.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Het Groene Kruis werd in 1900 opgericht. Het was een neutrale, landelijke vereniging voor wijkverpleging in Nederland. Doelen waren: het verlenen van hulp bij ziektegevallen door het in gebruik geven van materialen, het behartigen van de algemene gezondheidsbelangen, het bevorderen van ziekenverpleging thuis en het geven van E.H.B.O.-cursussen. In het hele land werden er afdelingen opgericht, zo ook in Amerongen. Als opvolger werd in 1923 de Kruisvereniging Amerongen opgericht. Het was gevestigd in Amerongen en strekte zich uit over Amerongen, Elst en omstreken. Direct na de oprichtingsvergadering werd met 200 leden de wijkverpleging begonnen, ook werd met name de tbc bestrijding ter hand genomen en werden er lezingen gehouden op het gebied van gezondheid. In 1933 was het aantal leden gestegen tot 657. In het begin van de oorlogsjaren waren dat er nog maar 230. In 1945 werd er een eigen Kruisgebouw opgericht, in 1953 kwam er wijkgebouw de Rijksstraatweg, in 1963 moest het vergroot worden en in de jaren 1978-1980 kwam er aan de Koningin Wilhelminalaan een nieuw gebouw. Het Groene Kruisgebouw groeide uit tot een centrum voor de volksgezondheid. Er werden cursussen gegeven, spreekuren gehouden, inentingen verricht, sportkeuringen, consultatie- en kleuterbureau gehouden. Het werkgebied van het Groene Kruis omvatte in 1989 Amerongen-Leersum-Rhenen en Veenendaal. Het aantal leden was gegroeid tot boven de 1500. Toen omstreeks dat jaar het gebied werd uitgebreid met Doorn, Driebergen, Zeist en de Bilt/Bilthoven hield de afdeling op te bestaan.
Het Groene Kruis was een vereniging met leden en een bestuur. Gelden kreeg de vereniging door contributies, subsidies van de gemeente, collectes, postzegelacties en giften.
Het archief is niet compleet, zo ontbreken financiële stukken tot 1962 en zijn er alleen maar jaarverslagen van de periode 1965-1987.
Het archief is 60 centimeter groot.
Stukken uit dit archief kunnen worden aangevraagd door vermelding van de naam van het archief en het archiefbeheersnummer tussen ronde haken:
- Vereniging "Het Groene Kruis" te Amerongen, Elst en omstreken, 1929-1989 (077)
- het of (de) inventarisnummer(s) van de stukken
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1929-1989
Plaatsnaam:
Amerongen, Elst, Leersum
Omvang:
0,60
Openbaarheid:
Beperkt openbaar
Soort archief:
Archieven van verenigingen, stichtingen en genootschappen
Herkomst:
Particulier
Auteur:
K.J. Wildenbeest
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 077 Vereniging Groene Kruis Amerongen, Elst e.o. 1929-1989
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 077
Categorie: