Archieven

Uw zoekacties: Stichting Vrienden van het Witte Kerkje te Odijk
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Het Witte Kerkje te Odijk, dat gebruikt wordt door de Protestantse Gemeente Odijk, is een eeuwenoud kerkgebouw en een Rijksmonument. Het Witte Kerkje is het oudste gebouw van Odijk en beeldbepalend voor het gehele dorp.
Het onderhoud van een eeuwenoud kerkgebouw is een hoge kostenpost voor elke kerkelijke gemeente en dus ook voor de Protestantse gemeente te Odijk. Om geld in te zamelen voor dit onderhoud werd jaarlijks een rommelmarkt gehouden in juni (en gedurende een periode ook in november). Dit gebeurde op het terrein van de voormalige basisschool De Beurthonk. De eerste markt vond plaats in 1978, de 23e in het jaar 2000.
Aanvankelijk ging de opbrengst naar verschillende doelen, zoals het Verwarmingsfonds, de Nieuwe Kerkramen en het Restauratiefonds. De organisatie van deze rommelmarkten lag bij de Rommelmarktcommissie. Teneinde tot een meer consistente organisatievorm te komen, werd op 9 juni 1987 de Stichting Vrienden van het Witte Kerkje te Odijk opgericht met als hoofddoel geld in te zamelen voor de instandhouding van Het Witte Kerkje. In de loop der jaren werd een deel van de opbrengst ook besteed aan andere doelen in het dorp Odijk. De Rommelmarktcommissie bleef t/m 2000 bestaan en had de uitvoerende verantwoordelijkheid voor het organiseren van de markten.
Om tot een betere spreiding van werkzaamheden te komen, werd er gezocht naar een meer continue oplossing. Daartoe werd op 22 november 1997 Het Winkeltje in De Beurthonk geopend. Op zaterdagen kon het publiek daar terecht. Dit heeft t/m 1999 gefunctioneerd. Door de verkoop van De Beurthonk en de bouw van huizen op die plek was het organiseren van de rommelmarkt niet meer mogelijk. Een nieuwe locatie werd gevonden. Op 11 november 2000 vond de opening plaats van de Kringloopwinkel Het Snuffelhonk in een loods op de Meent 41. Aan het eind van elk seizoen van 2001 tot 2008 vond in mei steeds een Slotmarkt plaats. In het voorjaar van 2012 vond de opening plaats van de Kringloopwinkel op De Meent 50 in een voormalig pand van een drogisterij. Dit is een nieuwe vestiging van Het Snuffelhonk op een zeer gunstige locatie.
Het archief van de stichting werd geïnventariseerd door P. Meijer en H. Marquart, beiden bestuursleden van de stichting. In juli 2016 werd het archief in bewaring gegeven bij het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht. De omvang van het archief bedraagt 1,5 m1.
1. Aanwijzingen voor de gebruiker
Kenmerken
Datering:
1978-2014
Plaatsnaam:
Cothen
Omvang:
1.50
Openbaarheid:
Beperkt
Soort archief:
Archieven van verenigingen, stichtingen en genootschappen
Herkomst:
Particulier
Auteur:
P. Meijer en H. Marquart
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 344 Stichting Vrienden van het Witte Kerkje te Odijk 1978-2014
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 344
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS