Archieven

Uw zoekacties: Leesgezelschap Audi et Alteram Partem, v/h 1854, te Vianen

432 Leesgezelschap Audi et Alteram Partem, v/h 1854, te Vianen

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
In 1854 werd het Leesgezelschap "1854" opgericht. Het stelde zich ten doel "het lezen van in de Nederlandsche taal geschreven en in het Nederlandsch vertaalde boekwerken, tijdschriften en geschriften van den dag". Het lidmaatschap was aanvankelijk alleen voor de inwoners van Vianen opengesteld; de verplichtingen van de leden werden in een reglement vastgesteld. Boeken en tijdschriften werden aangeschaft om die vervolgens te laten circuleren onder de leden. Contributie, een boetestelsel en de uiteindelijke verkoop van (eerder) aangeschafte boeken (meestal aan de leden zelf) verschaften het geld voor de aankopen. In 1907 werd het lidmaatschap ook voor inwoners uit Vreeswijk of Lexmond opengesteld en veranderde de naam in Audi et Alteram Partem (Hoor ook de tegenpartij; het is ook de leus die het stadhuis van Vianen siert).
Snellere berichtgeving en nieuwsverspreiding ontnamen het leesgezelschap een groot deel van zijn waarde. Daarnaast ondervond het systeem van wisseling van de portefeuilles, door verschillende oorzaken, dusdanige moeilijkheden en stagnatie dat het niet meer te handhaven was. In november 1963 stelde het bestuur daarom via een brief aan de leden voor om de circulatie van de leesmappen per 1 januari 1964 te staken. Het voorstel werd op 9 december 1963 door de ledenvergadering aangenomen.
Het ongeïnventariseerde archief was 68 centimeter, na inventarisatie is daarvan 45 centimeter overgebleven. Het archief is niet volledig, zo ontbreken notulen van het bestuur uit de jaren 1905-1911 en zijn de notulen van de jaarvergaderingen, de jaarverslagen en jaarrekeningen zeer incompleet. Waar deze stukken gebleven zijn, is onbekend.
Stukken uit dit archief kunnen worden aangevraagd door vermelding van de naam van het archief en het archiefbeheersnummer tussen ronde haken:
- Leesgezelschap Audi et Alteram v/h 1854, te Vianen, 1854-1963 (432)
- het of (de) inventarisnummer(s) van de stukken.

Kenmerken

Datering:
1854-1963
Plaatsnaam:
Vianen, Vreswijk, Lexmond
Omvang:
0,45
Openbaarheid:
Beperkt openbaar
Soort archief:
Archieven van verenigingen, stichtingen en genootschappen
Herkomst:
Particulier
Auteur:
E. Hinders en D. Ruiter
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 432 Leesgezelschap Audi et Alteram Partem, v/h 1854, te Vianen 1854-1963
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 432