Archieven

Uw zoekacties: Stadsbestuur Ameide

545 Stadsbestuur Ameide

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Ameide (ook wel Termeide of d'Ameide genoemd) is een stadje in de gemeente Vijfheerenlanden. Het wordt in het noorden door de rivier de Lek en in het oosten door de Oude Zederik begrensd. Aan de noordwestkant grenst Tienhoven aan de Lek aan Ameide. Naar alle waarschijnlijkheid is Ameide de oudste nederzetting in de Alblasserwaard en behoorde het tot de oudste steden van Holland. De eerste boeren vestigden zich langs het veenriviertje de A, dat uitmondde in de Lek; in het Ingveoons sprak men dan van A-mude (vergelijk plaatsen als Muiden, Leimuiden en Arnemuiden). Door ontronding veranderde dit in Ameide.
De eerste keer dat Ameide in de geschiedenis is vastgelegd is in 1021, in een oorkonde waarin Huis ter Amonde wordt beschreven. Rond 1200 was het gebied rond Ameide geheel ontgonnen. Er werd druk gehandeld in de plaats, die in 1277 stadsrechten kreeg van Floris V, omdat het strategisch gelegen was. Vanwege die strategische positie werd er tussen de graaf van Holland en de bisschop van Utrecht vaak strijd geleverd om de stad, en als gevolg daarvan werden de stadsrechten verschillende keren ontnomen en weer teruggegeven. Door de frequentie van deze gevechten veranderde Ameide regelmatig van eigenaar en kon er zowel vanuit Holland als vanuit Utrecht nauwelijks noemenswaardige invloed worden uitgeoefend. In de praktijk was Ameide dus een zelfstandig staatje. Datzelfde gold ook voor Vianen. Ameide was verbonden met de heerlijkheid Vianen, maar maakte er geen deel van uit. Later kwamen beide steden in handen van de Duitse familie Van Lippe, waardoor Ameide en Vianen daadwerkelijk zelfstandige gebieden werden ten opzichte van Holland en Utrecht. Door de concurrentie van de stad Vianen heeft Ameide nooit groter kunnen worden.
Het archief van Ameide heeft de stad pas verlaten in november 2019. Door de fusie van Zederik, waar Ameide onder viel sinds 1986, met Leerdam en Vianen, tot de gemeente Vijfheerenlanden, is het archief overgebracht naar het Regionaal Archief Zuid-Utrecht in Wijk bij Duurstede. Daar is het in april en mei 2020 geïnventariseerd. Hierbij zijn de stukken van het gerecht Tienhoven zoveel mogelijk uit dit archief gehaald. Zie voor dit archief arch.nr. 552. Bij veel stukken was scheiding niet mogelijk. Vandaar dat vele stukken betrekking hebben op beide plaatsen.
Stukken uit de archieven kunnen worden aangevraagd door vermelding van de naam en het archiefbeheersnummer tussen ronde haken:
- Stadsbestuur Ameide, (1277)1442-1811 (545);
- het of (de) inventarisnummer(s) van de stukken.

Kenmerken

Datering:
(1277) 1442-1811
Plaatsnaam:
Ameide
Omvang:
9,00
Openbaarheid:
Geheel openbaar
Herkomst:
Overheid_V
Auteur:
H.J. Postema
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Archief Zuid-Utrecht, Wijk bij Duurstede. Toegang 545 Stadsbestuur Ameide (1277) 1442-1811
VERKORT:
NL-WbdRAZU. 545