Project digitalisering charters afgerond

Gepubliceerd op 24 april 2024 in Nieuws.

In de zomer van 2019 zijn de voorbereidingen gestart om alle charters bij het RAZU te digitaliseren. Charters zijn overeenkomsten die op perkament (dierenhuid) zijn geschreven met in veel gevallen aangehechte (lak)zegels die beschouwd werden als een waarborg voor de echtheid van het document. De oudste charter van het RAZU is van 12 maart 1300. In dit charter verheft Gijsbrecht van Abcoude Wijk bij Duurstede tot stad. De meest recente charter dateert van omstreeks 1850.

Recent is de digitalisering van deze stukken afgerond. Dit was een grote klus, de 1821 charters die gedigitaliseerd zijn bevatten in totaal namelijk maar liefst 2144 zegels. Daarmee zijn er 8011 bestanden toegevoegd aan de database van het RAZU die inmiddels in hoog resolutie te vinden zijn via de website.

Hierbij is ook een nieuwe wijze van fotograferen gebruikt, zoals te zien is op de afbeelding bij dit bericht. Het betreft een zegel van de stad Rhenen en is bevestigd aan de Akte van verbond tussen Philips van Bourgondië, bisschop van Utrecht, de ridderschap aan beide zijden van de IJsel, de steden Utrecht, Amersfoort, Renen, Wijk, Deventer, Kampen en Zwolle en de kleine steden van het Oversticht van 29 januari 1519.

Vrijwilliger en fotograaf Winfried Leeman vertelt:

Een vergelijkingsfoto van een zegel, gefotografeerd met een traditionele flitser (links) en een ringflitser (rechts). Winfried Leeman, 2024

Toegang 001, Inventarisnummer 008. Klik hier om naar dit stuk te gaan.

Met name het fotograferen van de zegels vergde de nodige voorbereiding. Waar normaal gesproken strijklicht vanaf één richting wordt gebruikt, heeft een dergelijke verlichting ook de nodige nadelen. Dieper gelegen stukken van het zegel zijn bijvoorbeeld niet meer zichtbaar door een zware schaduw zoals is te zien aan de linkerzijde (1) en zo’n verlichting is voor elke zegel weer anders. De rechterzijde (2) laat zien wat het effect is van een ander soort (ring)verlichting die voor elk zegel hetzelfde is en een uniform resultaat geeft.