Utrecht verbonden: de kracht van linked data

Gepubliceerd op 25 april 2024 in Verhalen.

Kasteel Amerongen speelt al eeuwen een prominente rol in de maatschappij en het landschap van Zuid-Utrecht. Met opmerkelijke bewoners en imposante gebouwen heeft het kasteel een sleutelfunctie gehad in de lokale geschiedenis, en heeft het herhaaldelijk een rol gespeeld in nationale gebeurtenissen.

De familiearchieven van de kasteelbewoners zijn opgenomen in het archief van Kasteel Amerongen, beheerd door Het Utrechts Archief. Het RAZU beheert eveneens talrijke bronnen in notarisarchieven en dorpsgerechten. Stichting Kasteel Amerongen is actief bezig met het vertellen van verhalen over de geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners.
Hoewel de collecties van deze drie organisaties verspreid zijn, presenteren we gezamenlijk één verhaal over het kasteel door de gegevens met elkaar te verbinden. In een klein experiment richten we ons op de periode rond het rampjaar 1672, toen het originele kasteel door de Fransen werd verwoest en het huidige kasteel werd herbouwd.

Benieuwd naar het kasteel en zijn bewoners? Klik hier om naar de themapagina te gaan!

Een combinatie afbeelding waarop Godard van Reede en Margaretha Turnor zijn afgebeeld op een dubbele achtergrond. Rechts een netwerk van datapunten uit de collecties van het RAZU, HUA en SKA, links een oude kaart met daarop Huis Amerongen te zien.

Utrecht Verbonden is een project van

Thumbnail_RAZU_default
Regionaal Archief Zuid-Utrecht