Landelijke Charterbank toont beschrijvingen van ruim 170.000 oorkonden

Gepubliceerd op 23 januari 2019 in  Nieuws.

Op vrijdag 25 januari lanceert het Huygens ING de Digitale Charterbank Nederland. Deze nieuwe website ontsluit in één keer meer dan 170.000 oorkonden die in Nederlandse archieven worden bewaard. Ook de ongeveer 1500 charters van het RHC Zuidoost Utrecht, uit de periode van 1300 tot 1844, zijn hierin opgenomen.

Dankzij de Digitale Charterbank Nederland (DCN) kan iedereen voortaan online op één plek de vele tienduizenden oorkonden, oftewel charters, doorzoeken die in de verschillende Nederlandse archieven worden bewaard. Ze zijn te doorzoeken op onder andere datum, land, streek, plaats of familie. Toekomstige wijzigingen of aanvullingen door de archieven in hun online-aanbod verschijnen vanzelf in de DCN. Op dit moment is van 24.000 oorkonden ook een afbeelding in hoge resolutie beschikbaar.

Nu wordt dit materiaal nog te weinig gebruikt in onderzoek. Alleen de oudste oorkonden, tot rond het jaar 1300, zijn verzameld uitgegeven in moderne edities. En voor de andere oorkonden moesten onderzoekers op vele verschillende websites zoeken. Dat is allemaal verleden tijd met de nieuwe Charterbank.

Voor de bestudering van de Middeleeuwse geschiedenis zijn oorkonden van zeer groot belang. Zij geven informatie over bestuurlijke zaken of rechtshandelingen, bijvoorbeeld de overdracht van goederen of rechten. Daarmee vormen oorkonden een bron van kennis voor bijvoorbeeld het landsbestuur, internationale handel en de rechtspraak. Maar ook voor genealogisch onderzoek zijn zij onmisbaar.
Tijdens een colloquium introduceert het Huygens ING dit nieuwe platform en zullen enkele vooraanstaande onderzoekers hun eerste bevindingen toelichten. Sprekers zijn Els De Paermentier (hoogleraar Universiteit Gent), Hans Mol (hoogleraar Universtiteit Leiden/Fryske Akademy), Ronald van der Spiegel (onafhankelijk onderzoeker), Gerard Mulder (DE REE Archiefsystemen), Rik Hoekstra (software engineer Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis) en Jan Burgers (hoogleraar Universiteit van Amsterdam en senioronderzoeker Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis).
De Digitale Charterbank Nederland is tot stand gekomen in samenwerking met De Ree Archiefsystemen en de Nederlandse archiefdiensten.