Rondom Sparrendaal en het Seminarie in 1974-75

Gepubliceerd op 3 november 2023 in Verhalen.

In 1974 en 1975 hebben twee studentes landschapsarchitectuur aan de toenmalige Landbouwhogeschool Wageningen, Sylvia Leffers – Dekker en Annette Augustijn – Van Buuren, voor hun afstudeerscriptie onderzoek gedaan naar de buitenplaats Sparrendaal in Driebergen-Rijsenburg. Door de voorgenomen sloop van het Seminarie lagen er namelijk kansen voor een historisch verantwoorde herinrichting van het groene erfgoed op het vrijkomende terrein, ooit de geometrische tuin van het huis Sparrendaal en de voorgangers daarvan. Het plan van deze studentes, een publiek toegankelijk park waarin meerdere historische tuinstijlen in samenhang konden worden getoond, is nooit uitgevoerd. Maar voor hun onderzoek hebben ze 161 foto’s van het terrein en de aangrenzende straten (waaronder de Hoofdstraat en de Bosstraat) gemaakt, deels om te onderzoeken hoe het park na herinrichting zou kunnen worden ontsloten voor publiek. Het resulterende beeldmateriaal verschaft een coherent tijdbeeld van Sparrendaal, het inmiddels verlaten Seminarie, en de directe omgeving daaromheen.

De bijbehorende scriptie (Leffers-Dekker, S.; Buuren, A. van; De buitenplaats Sparrendaal te Driebergen, een park op historische grondslag. Wageningen, 1975) is in te zien op het RAZU in de bibliotheek (406), inventarisnummer 2899. Klik hier om naar dit stuk te gaan.

De negatieven en dia’s zijn gedigitaliseerd beschikbaar. Klik hier om naar deze stukken te gaan.

Het seminarie in de winter van 1974-1975. Panoramafoto van Sylvia Leffers-Dekker en Annette Augustijn-van Buuren. Combinatie van losse foto’s NL-WbDRAZU_151_191_110, NL-WbDRAZU_151_191_111, en NL-WbDRAZU_151_191_112 (handmatig, door Jos van Berkum)