Uit de regio: Erfgoedcentrum Driebergen wint Erfgoedprijs '23

Gepubliceerd op 28 november 2023 in Uit de Regio.

Erfgoedprijs

Erfgoedcentrum ‘Vroeger en Nu’ in Driebergen is winnaar van de Utrechtse Erfgoedprijs 2023. Het centrum krijgt de prijs voor het plan om gedichten van de jong gestorven dichter Alex Gutteling (26) op muziek te zetten en zo online toegankelijk te maken voor een groot publiek. Aan de prijs is een geldbedrag van € 1.500 verbonden, dat beschikbaar is gesteld door de provincie Utrecht.

Vroeger en Nu Driebergen

Vrijwilligers van historische vereniging ‘Vroeger en Nu’ zorgen voor het gelijknamige museum en de Oude Begraafplaats in Driebergen. Het centrum krijgt de Utrechtse Erfgoedprijs 2023 voor het op een nieuwe manier ontsluiten van de gedichten van Alex Gutteling (1884-1910) die begraven ligt op de Oude Begraafplaats. De gedichten worden met Nederlandstalige muzikant Harold K op muziek gezet en zijn toegankelijk via een QR-code. Ook is er een samenwerking met kunstenaar Max Cremer.

Juryvoorzitter Ivo Brautigam (Landschap Erfgoed Utrecht) over de winnaar van de Utrechtse Erfgoedprijs: “Vroeger en Nu zet zich al jaren op een creatieve manier in voor het behoud van erfgoed. Dat doen ze met dit project door gedichten digitaal toegankelijk te maken voor het publiek.”

Utrechtse Erfgoedprijs 2023. LEU
Utrechtse Erfgoedprijs 2023. LEU
Foto van Alex Gutteling (collectie: Albert Verwey)
Foto van Alex Gutteling (collectie: Albert Verwey)

Veelbelovend schrijver

Henricus Zacharias Alexander (Alex) Gutteling werd op 3 september 1884 geboren in Bondowoso (Java) en stierf op 12 november 1910 op 26-jarige leeftijd in Driebergen. De Nederlandse dichter, criticus en vertaler debuteerde vier jaar eerder, in 1906 met Een Jeugd van Liefde. In 1911 verscheen postuum zijn bundel Doorgloeide Wolken. In 1912 verscheen Guttelings onvoltooide vertaling van John Miltons episch gedicht Paradise Lost (Zang I-VI), later voltooid door Albert Verwey (Zang VII-XII). Gutteling schreef verder voor tijdschrift De Beweging.

Kunstenaar en initiatiefnener Max Cremer wil aan de hand van Gutteling’s werk en leven de huidige bewoners van Driebergen met elkaar verbinden en zo een eigentijdse variant van De Beweging opzetten. Een beweging die de participatie van de lokale bevolking nastreeft. Een onderwerp waar Cremer zich mee bezighoudt is bijvoorbeeld kolonialisme en de Utrechtse Heuvelrug.

Tekst: deze tekst is afkomstig van de website van Landschap Erfgoed Utrecht, klik hier om naar de website te gaan.