Volgeboekt: symposium ‘Het onzichtbare zichtbaar maken’

9 september 2022 van 14:00-17:00

Gepubliceerd op 23 mei in Agenda. 

Let op: dankzij grote belangstelling is het symposium volgeboekt. U kunt zich via het aanmeldformulier nog wel aanmelden voor de reservelijst.

Het zal u niet zijn ontgaan, dit jaar vieren we 900 jaar afdamming van de Kromme Rijn te Wijk bij Duurstede. Deze afdamming zorgde ervoor dat de broeklanden in het zuiden van de provincie Utrecht konden worden ontgonnen. Door de eeuwen heen is onze aanpak van waterbeheer veranderd, maar de continuïteit daarvan blijft onverminderd van kracht. Ter gelegenheid van 900 jaar afdamming wordt het nieuwe boek ‘De dam bij Wijk en het Kromme Rijngebied in de middeleeuwen’ uitgebracht.

Tijdens een symposium wordt deze rijk geïllustreerde uitgave feestelijk gepresenteerd in aanwezigheid van burgemeester Meerts van Wijk bij Duurstede. Daarnaast vertellen een aantal auteurs over de situatie rond het jaar 1000 en de gevolgen van de dam in het Kromme Rijngebied. De sprekers zijn historisch geograaf prof. dr. Hans Renes, archeoloog drs. Jan van Doesburg en sociaal geograaf dr. Ad van Bemmel. Diverse onderwerpen komen aan bod, waaronder het landschap en de bewoning van het gebied, maar ook de ontwikkeling van ontginning, waterstaat, infrastructuur en organisatiestructuren van deze regio in de middeleeuwen. Tot slot gaan we met elkaar in gesprek over de betekenis van het verleden op hedendaagse vraagstukken rondom gebiedsontwikkeling.

Tijdens het symposium maken wij ons ‘onzichtbare’ verleden zichtbaar.

Deelname aan het symposium kosteloos, maar aanmelden is verplicht. Het symposium is volgeboekt, aanmelden is niet meer mogelijk.  

Datum: vrijdag 9 september
Tijd: 14:00 (inloop vanaf 13:15) – 17:00
Locatie: Theater Calypso in Wijk bij Duurstede