Uit de regio: Schilders langs Lek en Linge in Stedelijk Museum Vianen

Gepubliceerd op 11 juli 2022 in Uit de Regio.

De tentoonstelling

Vanaf 9 juli 2022 zijn vijf eeuwen schilderkunst met de Lek en Linge als thema te zien in het Stedelijk Museum Vianen. Het is een ode aan de prachtige natuur van het rivierenlandschap met zijn water en indrukwekkende luchten. Natuur en kunst vallen in ‘Schilders langs Lek en Linge’ prachtig samen.

De tentoonstelling omvat schilderijen, tekeningen en prenten uiteenlopend van zeventiende -eeuwse schilders zoals Jan Meerhout, maar ook kunst van Willem den Ouden en de Viaanse kunstenaar Ary Baggerman. Speciale aandacht is er voor Willem Witsen die in de jaren twintig van de vorige eeuw veel aan de Lek gewerkt heeft.

Van Goyen, Gezicht over de Lek, met een bootje aangemeerd op de oever, op de stad Vianen. Cat.nr. 90200
Van Goyen, Gezicht over de Lek, met een bootje aangemeerd op de oever, op de stad Vianen. Cat.nr. 90200
Jan van Goyen

Ook uit de collectie van het RAZU is een bijzonder stuk te bewonderen. De tentoonstelling exposeert een tekening (uit de kring) van Jan van Goyen (1596-1656). Op het werk met als titel ‘Gezicht over de Lek, met een bootje aangemeerd op de oever, op de stad Vianen’ is de zo herkenbare toren St. Pol van Kasteel Batestein duidelijk te zien.

Jan van Goyen liet zich vaker inspireren door het vergezicht op Vianen vanaf de tegenoverliggende oever. Eén van zijn meest bekende is wellicht het schilderij ‘Gezicht op een gefantaseerde stad aan een rivier met de toren van St. Pol te Vianen’ dat in het Rijksmuseum hangt.

Vanaf 9 juli is dus ook deze tekening te bekijken in het Stedelijk Museum Vianen. U bent van harte welkom om deze expositie in het Stedelijk Museum Vianen te komen bekijken. Voor meer informatie, openingstijden en toegangsprijzen, zie www.stedelijkmuseumvianen.nl