Uit de regio: Middeleeuwse muntschat in Stedelijk Museum Vianen

Gepubliceerd op 25 april 2022 in Uit de Regio.

Muntschat

In 2017 is tijdens graafwerkzaamheden in het nieuwe dorp Hoef en Haag (gemeente Vijfheerenlanden) een pot met bijna 500 middeleeuwse gouden en zilveren munten gevonden. Na gezamenlijke inspanningen van Hoef en Haag CV, de gemeente Vijfheerenlanden, het Stedelijk Museum Vianen en het Rijksmuseum van Oudheden is de muntvondst opgenomen in de rijkscollectie. Zo blijft de vondst als geheel behouden en bewaard. De munten zijn nu voor het eerst te zien: vanaf 22 april presenteert het Stedelijk Museum Vianen een deel van de muntschat. Het andere deel is over een paar maanden in Leiden te zien, als onderdeel van de nationale collectie archeologie.

U bent van harte welkom om deze middeleeuwse muntschat in Stedelijk Museum Vianen te komen bekijken. Voor meer informatie, openingstijden en toegangsprijzen, zie www.stedelijkmuseumvianen.n

Collectie Rijksmuseum van Oudheden
Collectie Rijksmuseum van Oudheden
Uitzonderlijk

De muntschat van Hagestein dateert uit de tweede helft van de 15de eeuw, een periode van grote sociale onrust als gevolg van een conflict tussen de bisschop van Utrecht, David van Bourgondië en Utrechtse edellieden, dat resulteerde in de Stichtse Oorlog van 1481-1483. De munten zijn juist in die jaren begraven in een kookpotje. De vondst biedt veel informatie over deze periode, een onrustig moment in de Nederlandse geschiedenis, en over munten als betaalmiddel, prestigegoederen en angstig bezit. De meeste exemplaren blijken nauwelijks gebruikt en verkeren in een uitzonderlijke goede staat. Er zit een aantal zeer zeldzame exemplaren tussen: een unieke munt uit Leeuwarden, een gouden munt van koning Henry VI van Engeland, een Salut d’Or geslagen in Parijs en munten van bisschoppen en pausen. De jongste munten van de reeks dateren uit 1481-1482, vlak voordat de schat is begraven. Dat er zoveel net geslagen munten bij elkaar zijn gevonden, is uitzonderlijk en kan erop wijzen dat ze opzettelijk in de grond zijn gestopt om kapitaal in veiligheid te brengen in deze oorlogstijd.