Uit de regio: Museum Dijkmagazijn de Heul in Schalkwijk

Gepubliceerd op 18 november 2024 in Uit de Regio.

Museum Dijkmagazijn De Heul in Schalkwijk

Over Schalkwijk en Tull en ‘t Waal is veel te vertellen. En ook veel om te laten zien. Dat kan ook niet anders als er al meer dan 2.000 jaar mensen wonen in het gebied en je als dorpen al zo’n 900 jaar bestaat. Vertellen en laten zien, dat doet de Stichting Archeologie en Historie Schalkwijk en Tull en ’t Waal. Met tentoonstellingen in museum Dijkmagazijn De Heul, een blad voor donateurs, een eigen website, informatie en bekendmakingen.

Het museum is iedere laatste zondag van de maand geopend (behalve in december) van 11.00 tot 16.00 uur en is gevestigd in het voormalige dijkmagazijn aan de  Provincialeweg 70, Schalkwijk. De toegang is gratis.

Museum Dijkmagazijn de Heul, fotograaf Christ Essens
Museum Dijkmagazijn de Heul, fotograaf Christ Essens

Wisseltentoonstelling ter gelegenheid van 80 jaar vrijheid

De belangrijkste wisseltentoonstelling, die vanaf 27 april te zien is in museum Dijkmagazijn De Heul heeft als titel “80 jaar Vrijheid; Schalkwijk en Tull en ’t Waal 1939 – 1945”

De tentoonstelling gaat over de mobilisatie in 1939, de gevechten in de meidagen van 1940, de bezetting met steeds verder gaande onderdrukking, verzet en de bevrijding.

De Duitse troepen in Noord West Europa capituleren op 4 mei 1945 op de Lüneburgerheide. De overgave gaat in op 5 mei om 8:00 uur. Hoe dat precies gaat gebeuren in Nederland wordt op 5 mei in Wageningen vastgelegd.

Op 5 mei gaan de Schalkwijkers de straat op met muziek om de vrijheid te vieren. Dat gebeurt onder het toezien van gewapende Duitse militairen. Ondertussen gaan de Binnenlandse Strijdkrachten (leden van het verzet) de straat op. Dat gaat in één geval mis. Schalkwijk en Tull en ‘t Waal worden op 7 mei bevrijd door de Canadezen.

Daarnaast is er ook aandacht voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Afbeelding 1: Mei 1940, brencarrier bij Café Dorpszicht. Foto: Collectie Wim van den Heuvel

Afbeelding 2: Eindelijk vrij maar wel onder water gezet door de Duitsers. Foto: Collectie Wim van den Heuvel