Heb jij een voorliefde voor historie en sta je te springen om de zoektocht van onze bezoekers te begeleiden? Voor het Regionaal Archief Zuid-Utrecht zijn wij op zoek naar een

Medewerker Dienstverlening

Gepubliceerd op 5 januari 2024 in Vacatures.

“Ik ben op zoek naar…”

Die zin zul je als medewerker Dienstverlening bij Regionaal Archief Zuid-Utrecht dagelijks horen en lezen. “Ik ben op zoek naar informatie over mijn voorouders, naar wat er in de Tweede Wereldoorlog in mijn dorp gebeurde, naar informatie over historische fruitboomgaarden. Ik zoek een bouwdossier van mijn huis, een foto van ons dorp, een kaart met oude perceelgrenzen. Ik wil weten wat de geschiedenis van mijn stad is, waar dat ene huis ooit stond, wie er vroeger woonde.” Het Regionaal Archief Zuid-Utrecht beheert een grote hoeveelheid bronnen, waarin vaak een antwoord op die vragen te vinden is. Als medewerker Dienstverlening ben je dè schakel tussen de bezoekers met hun vragen en onze collectie.

 

Hoe doe je dit?

 • Je ontvangt en begeleidt de onderzoekers in de studiezaal. Je maakt hen wegwijs in de bronnen, de hulpmiddelen en ons collectiebeheersysteem.
 • Je haalt op aanvraag stukken uit de archiefbewaarplaats, ziet toe op het juist gebruik hiervan en plaatst de stukken na controle terug.
 • Je behandelt, in overleg met de adjunct-archivaris, verzoek tot inzage in beperkt-openbaar archief.
 • Je beantwoord vragen die per mail, telefoon of social media binnenkomen. Om de vragen te kunnen beantwoorden doe je soms zelf een klein onderzoek in de bronnen.
 • Je regelt de uitlening van stukken aan onze zes gemeenten.

Vacaturenummer

2024-003-RAZU

Sluitingsdatum

21 januari 2024

Omvang

16 uur per week

Duur

1 jaar (tijdelijk)

Schaal

8 (aanloopschaal 7)

Maximaal salaris bij 36 uur

€4.244 (aanloopschaal € 3.784) per maand

Solliciteren

Klik hier om te solliciteren

Wie je bent

Wie je bent mag je ons uiteraard zelf komen vertellen, maar we doen alvast een voorzet. Je bent dienstverlenend ingesteld en vindt het leuk om hele verschillende mensen te begeleiden bij hun onderzoek. Je bent nieuwsgierig, kunt goed luisteren en bezit een heldere, duidelijke stijl van communiceren. Je beschikt over de capaciteit om zowel zelfstandig als in een team te kunnen werken.

Verder beschik je over:

 • HBO werk- en denkniveau;
 • Aantoonbare historische belangstelling, bijvoorbeeld blijkend uit een opleiding geschiedenis, kunstgeschiedenis of cultureel erfgoed.
 • Een goede beheersing van de Nederlandse taal, zowel in woord als geschrift.

En is het een pré als je beschikt over:

 • Een gevolgde opleiding archiefassistent of een diploma archivistiek.
 • Ervaring met het lezen van oudere handschriften.
 • Kennis van de regio Zuid-Utrecht.

 

Werken bij RAZU

Het Regionaal Archief Zuid-Utrecht is de gezamenlijke archiefdienst van zes Utrechtse gemeenten: Bunnik, Houten, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden en Wijk bij Duurstede. Als regionaal archief beheren wij een grote collectie archieven, foto’s, kaarten, boeken en films uit de regio. Het oudste stuk is uit 1300, het jongste stuk is de krant van afgelopen week. De collectie is onze ‘schat’, die wij via onze website en studiezaal beschikbaar stellen aan een breed en gevarieerd publiek. Naast het beheren en beschikbaar stellen van de collectie is het RAZU ook toezichthouder en adviseur van de zes gemeenten.

Het team bestaat uit 14 medewerkers (11,56 Fte) en wordt regelmatig versterkt door stagairs en tijdelijke projectmedewerkers. De organisatie is gevestigd in Wijk bij Duurstede. Meer informatie is te vinden via www.razu.nl.

 

Dit krijg je van ons

Allereerst, we snappen dat je onze collectie en ons collectiebeheersysteem nog niet kent. Dus we zorgen voor een gedegen inwerktraject en ook daarna voldoende ontwikkel- en opleidingsmogelijkheden. Verder bieden we je een functie in een klein team met gedreven professionals bij een organisatie met maatschappelijke meerwaarde.

 • Inschaling vindt plaats in aanloopschaal 7, minimaal € 2.666,- en maximaal € 3.784,- bij een dienstverband van 36 uur. Voor ervaren kandidaten is inschaling in functieschaal 8 een mogelijkheid, minimaal € 3.014,- en maximaal € 4.244,- bij een dienstverband van 36 uur.
 • Vakantiegeld en een eindejaarsuitkering in de vorm van een Individueel keuzebudget (IKB).
  Je kunt dit IKB vrij inzetten, bijvoorbeeld door het uit te laten betalen of voor extra verlof.
 • Reiskostenvergoeding woon-werkverkeer, gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof, een tegemoetkoming in de kosten van de zorgverzekering en een pensioenregeling.
 • De mogelijkheid om te sporten met korting via Bedrijfsfitness Nederland.

Je contract is 16 uur per week. Je werkt in ieder geval op donderdag. Je tweede werkdag is op woensdag of op vrijdag.

Je krijgt een aanstelling bij de gemeente Houten en wordt gedetacheerd bij het Regionaal Archief Zuid-Utrecht.

 

Enthousiast geworden? Yes!

Fijn dat je de tijd genomen hebt om deze vacaturetekst helemaal te lezen. Dat betekent misschien wel dat je wilt solliciteren. Wil je meer weten over de werkzaamheden, de functie of de organisatie, neem dan op contact op met Erika Hokke, directeur (via e.hokke@razu.nl of 088 – 5300 161) of Ria Mink, adjunct-archivaris (via r.mink@razu.nl of 088 – 5300 166).

Wil je solliciteren? Vul het digitale formulier in en solliciteer met een motivatiebrief en een recent CV. je kunt solliciteren tot en met zondag 21 januari 2024. Vermeld bij je sollicitatie het vacaturenummer 2024-003-RAZU.

Als we denken dat er een match kan zijn, dan nodigen we je uit voor een gesprek. De gesprekken staan op dinsdag 30 januari 2024 ’s middags of vrijdag 2 februari 2024 in Wijk bij Duurstede. We zien je sollicitatie met belangstelling tegemoet!

Goed om te weten: Integriteit vinden we belangrijk. We vragen je daarom voor jouw start bij het Regionaal Archief Zuid-Utrecht een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te leveren.

Acquisitie door W&S bureaus/zzp’ers: we waarderen je enthousiasme en vinden het fijn dat je met ons wil meezoeken naar de juiste kandidaat. We vullen deze functie echter zelf in.