Valentijnsdag

Gepubliceerd op 14 februari 2023 in Verhalen.

Op Valentijnsdag staat natuurlijk de liefde centraal, en een klassieker in het bewijzen van de liefde is de liefdesbrief. Dat had Sara Gerardina van Dijk ook al door in 1833. Ze schreef in november van dat jaar een liefdesbrief aan Mijne Innige Geliefde Thieme, ofwel Johann Gerhard Thieme. Ondanks dat ze ‘innig verlangende iets van hem te hooren’, krijgt ze maar niets van hem te horen. Ze schrijft in haar brief dat ze niet langer kan wachten op zijn brieven, en dat ze daarom ‘nu ook niet langer omheen’ kan ‘dan mijn geliefde vriend te schrijven’. De brief spreekt verder over zijn reis en haar verlangen hem weer te zien en te horen. Blijkbaar werkte de liefdesbrief, want anderhalve maand later trouwden ze in Haarlem!  

De volledige brief is op de foto’s te zien. Als u de brief in het echt wilt komen bekijken, bent u van harte welkom op onze studiezaal.  

De huwelijksakte van Sara en Johann is daarnaast te raadplegen op de website van het Noord-Hollands Archief te Haarlem via https://hdl.handle.net/21.12102/7196118379C84B588742F6CF21C043AF 

Wij wensen iedereen een mooie Valentijnsdag toe, en wellicht wat inspiratie uit deze 190 jaar oude brief!