Rhenen en Utrechtse Heuvelrug het decor voor La Vuelta

Gepubliceerd op 19 augustus 2022 in Nieuws.

Zet je klapstoeltje maar klaar en schenk de thermoskan vol, want zaterdag 20 augustus fietst het peloton door de gemeente Utrechtse Heuvelrug en Rhenen tijdens de wielerwedstrijd La Vuelta. De Ronde van Spanje start een dag eerder in Utrecht met een ploegentijdrit.

Al eerder deed een wielerronde ons werkgebied aan, bijvoorbeeld op 18 augustus 2010. Toen lag de finish van de Eneco tour nabij het ereveld op de Grebbeberg in Rhenen. Dat het nogal een klus is om zo’n aankomst te organiseren laat het archief van de Stichting Eneco Tour Rhenen 2010 uitstekend zien. Dit archief (1 archiefdoos) staat in het depot van het RAZU. Zo hebben we de vergunning van de gemeente Rhenen nog en zaken over de organisatie en de financiering. We lezen dat de Grebbeberg (waar de renners zaterdag ook overheen rijden) toen twee keer werd beklommen. Het stijgingspercentage van de Grebbeberg is 7%. Er was ook een kidsride met Michael Boogerd en Leontien van Moorsel.

De etappe werd in 2010 gewonnen door de Australische sprinter Robbie McEwen van Katjoesja na 4 uur, 16 minuten en 35 seconden. De Eneco tour werd in 2010 uiteindelijk gewonnen door de Duitser Tony Martin met op de tweede plek de Nederlander Koos Moerenhout. In 2022 wordt de meerdaagse wedstrijd door Nederland en België (dit heet nu de Benelux Tour) niet verreden. Oorspronkelijk was die gepland voor 29 augustus tot en met 4 september. Daardoor blijft Sonny Colbrelli nog een jaar lang titelhouder.

Sta jij zaterdag in ons werkgebied langs het parcours de Nederlandse toppers aan te moedigen?
Veel kijkplezier!